We gaan voor de absolute top.

De ultieme verleiding…
Wie de film ‘Chocolat’ van regiseur Lasse Hallstrom met acteurs als Juliette Binoche, Johnny Depp en Judi Dench heeft gezien, weet wat daar bedoeld wordt met ‘One taste is all it takes’. De ultieme verleiding. Als je binnenkomt in de winkel van Patisserie de Rouw in het Brabantse Vught, weet je eveneens dat je hier te maken hebt met zoiets bijzonders. Een prachtige winkel vol met de mooiste kunstwerkjes van gebak en chocolade. Wij hebben een afspraak met de meester zelf. En we treffen het, we krijgen van hem alle tijd.

Arthur de Rouw, geboren en getogen in Vught, leidt samen met zijn vrouw Doris een moderne onderneming. Hier zijn zo’n 35 top patissiers, chocolatiers en banketbakkers dagelijks bezig met het bedrijven van de banketbakkerskunst, en wel op het absolute topniveau in ons land. Op alle fronten straalt dit bedrijf professionaliteit uit en het is dan ook vanzelfsprekend dat Patisserie de Rouw Hygienecode HACCP gecertificeerd is. Toen Arthur het bedrijf van zijn vader overnam, was het een traditionele Banketbakkerij met veel doorverkoopartikelen. Echter, de doorverkoopartikelen verdwenen direct en Arthur ging zich toeleggen op moderne banketcreatie’s. Hierbij houdt hij vast aan een ijzeren principe: ‘Alles wat hier de deur uit gaat wordt in eigen huis en vers bereid. Wij kunnen ons hierdoor onderscheiden met een uniek product dat je bijna nergens anders meer vindt.’

Banketbakker van Nederland
Dit jaar heeft De Rouw voor de derde maal de titel van beste banketbakker van Nederland mogen verzilveren. Toch blijft hij scherp: ‘Wij zijn dagelijks bezig de kwaliteit van onze producten te verbeteren. We gaan daarbij voor de absolute top. Dan hebben we het natuurlijk ook over een perfecte prijs/ kwaliteitsverhouding. Een uitgekiende productie en een behoorlijk vast en trouw klantenbestand, maken het mogelijk om een hoge omzetsnelheid te halen. Dat is absoluut noodzakelijk als je werkt met superverse producten, ieder dag opnieuw!’
Als we even later door het atelier worden rondgeleid, valt ons direct de rust op waarmee wordt gewerkt. Dit is geen fabriek, dit is een inspirerende ruimte waar banketfanaten bezig zijn met een heel mooi ambacht. Hier wordt nog op een pure manier gewerkt, met de mooiste en zuiverste ingrediënten.

Oprechte passie en gedrevenheid
Arthur de Rouw is een verleider. Alleen al het enthousiasme waarmee hij over zijn vak en zijn mooie bedrijf verteld is aanstekelijk. Oprechte passie en gedrevenheid. Arthur nodigt ons uit voor een patisserie proeverij. Jan Willem Jansen chocolatier bij De Rouw en lid van het Nederlands Patisserie Team, brengt een schaal met een variëteit aan gebakjes en bonbons. Arthur vertelt: ‘Ik vind het belangrijk dat je mensen verrast en dat je ze meer geeft dan ze verwachten’. Hij snijdt een prachtige piramide van chocolade doormidden. Binnenin zie je een duidelijke structuur van een uiterst dun buitenlaagje van poeder, een vulling en daarbinnen weer een mini piramide van vruchten. Ditzelfde vind je terug in de bonbons van De Rouw. Arthur: ‘Wij vinden het een kunst de bonbons zo klein mogelijk te houden.’ Op dit moment is bij ons de trend naar klein en superfijn. Wanneer hij ook een bonbon doormidden snijdt, zie je een flinterdun chocolade omhulsel, welke naar zijn mening slechts dient om de vulling naar de mond te brengen. De vulling is luchtig en de bodem is als een plateautje.

Smaakpapillen
Arthur de Rouw is ambassadeur van het gerenommeerde chocolade merk Valrhona. Aan hem dan ook de vraag; hoe herken je goede chocolade? ‘Goede chocolade is perfect glad, briljant compact en zacht. Het heeft een donkere mahonie kleur, maar is nooit zwart. Melkchocolade moet goudbruin zijn. Wanneer je er aan ruikt moet het je smaakpapillen stimuleren en wanneer je het breekt, moet er mooie schone breuk ontstaan. Het aroma wordt hierdoor intenser. En als je op goede chocolade bijt, dan knakt het licht met een zacht droog geluid. Je ziet een fijne en lichte structuur en wanneer je het laat smelten, moet het zijn geheimen prijsgeven; de perfecte harmonie van smaken van echte chocolade.