Temperatuur deed Nederlandse Leeuw de das om

Jeroen, Arthur en Ivo: van harte gefeliciteerd! Jullie hadden grote kans om dit te winnen. Helaas heeft de temperatuur jullie parten gespeeld. Toch gefeliciteerd met de prachtige prestatie. Op 25 en 26 januari 2009 werd de Coupe du Monde de la Pâtisserie in de Europahallen van Lyon gehouden. Velen beschouwen dit evenement als het WK Patisserie. Dit jaar mochten er 22 landen aan meedoen, waaronder Nederland. Ons land werd vertegenwoordigd door Jeroen Goossens, de aanvoerder van het team, Arthur Tuytel en Ivo Wolters. Nederland en Frankrijk, beide favoriet bij de kenners – samen met België, Japan en de Verenigde Staten – mochten op zondag gelijk aan de bak. Het werd een dag om nooit meer te vergeten.

‘Alles ging geweldig,’ aldus de captain.’ We hadden de grenzen van het mogelijke opgezocht en bewust risico genomen, maar anders zouden we nooit winnen, dat wisten we absoluut zeker. Het ging ook geweldig. Onze chocoladetaart haalde zelfs zilver en ook onze ijstaart en dessert op bord zaten bij de top. Maar op de finish liggen de prijzen en daar zakte ons chocoladeshowstuk in elkaar. Dat is ons nog nooit overkomen. Tien, twaalf keer hebben we geoefend en steeds bleef alles staan. Maar nu niet, en dat kwam door extreem hoge temperatuur in de hal. Daardoor hardde onze chocolade onvoldoende uit, en niet alleen die van ons, met alle gevolgen van dien. Weg goud of zilver, uiteindelijk dan toch nog vijfde, wat een meevaller van de bovenste plank is, maar teleurgesteld zijn we natuurlijk. Dit kostte ons 5 to 600 punten, en dan is het gedaan met de koopman. De concurrentie is zo enorm en de landen liggen zo dicht bij elkaar, dat je zo’n fout nooit meer kunt compenseren. De hoge temperatuur deed de Nederlandse leeuw de das om! Je hebt er niks aan, maar `s maandags was het vier graden frisser in de hal.’ Frankrijk werd weer kampioen, met 7449,3 punten, op meer dan 600 punten gevolgd door Italië en België. Pal daarachter zaten Japan en Nederland, dat toch nog de Team Spirit Award wist te winnen. Het Nederlands Team is dinsdagavond laat thuisgekomen.