Moederdagtaart in teken van 30-jarig jubileum Koninging Beatrix

Op vrijdagochtend 7 mei jongstleden hebben de talentvolle patissiers Dré Eversteijn, Robin Hoedjes en Jeroen Kemps traditiegetrouw de Moederdagtaart op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag aangeboden. Deze taart wordt overhandigd namens alle bakkers in Nederland door de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV), waarvan Koningin Beatrix beschermvrouwe is.

De Moederdagtaart werd in ontvangst genomen namens Koningin Beatrix door mevrouw De Blocq van Scheltinga, hofdame van de Koningin, en mevrouw Leendertse-Venekamp, particulier secretaris van de Koningin. Zowel de particulier secretaris als de hofdame was onder de indruk van het prachtige meesterwerk. “Het is wederom een pronkstuk en die hoed… Zo kenmerkend!”, aldus de hofdame bij binnenkomst in de Chinese Zaal.

De afgelopen drie maanden hebben de patissiers enorm veel aandacht besteed aan deze eervolle opdracht om een volmaakte taart te kunnen aanbieden. De makers kozen ervoor om het thema ‘Koningin Beatrix, 30 jaar op de troon’ centraal te stellen. Dit werd gesymboliseerd door een bordeauxrood kussen van chocolade waarop het gouden getal 30 stond. Net daarboven hing een vrouwengezicht, voorzien van een parelketting en een sierlijke hoed. Daaromheen werden in totaal twaalf prachtige taarten in diverse smaakcombinaties gepresenteerd. De particulier secretaris was hiervan onder de indruk: “Het verrast mij elke keer toch weer welke smaakcombinaties er mogelijk zijn. En die kunstige bloemen en vlinders zorgen voor een prachtig beeld. Er zit veel creativiteit in en dat waardeert de Koningin ook. Aankomend weekend zal Hare Majesteit dit pronkstuk zeker aan haar gasten presenteren.”

Het maken en aanbieden van de Moederdagtaart is een grote eer voor de jonge patissiers en na afloop waren ze dan ook razend enthousiast. “Dit is zo’n bijzondere gebeurtenis, dat maak je niet snel meer mee. Het is mooier dan verwacht en vooral de interesse van het Koninklijk Huis in ons vak is geweldig om te horen,” aldus de patissiers.

Dré Eversteijn won in 2009 de Gouden Gard en is werkzaam bij Huis ter Duin in Noordwijk, Robin Hoedjes won dat jaar de Zilveren Gard en is werkzaam bij Bakkerij Otten in Hoorn. Jeroen Kemps veroverde toen de Bronzen Gard en werkt als patissier bij Patisserie De Rouw in Vught. Namens de NBOV waren Algemeen Bestuurslid Lex Verkley uit Soest, algemeen secretaris Cor Havermans en communicatiemedewerker Martijn Verkerk aanwezig bij het aanbieden van de Moederdagtaart.