Hieronder kunt u het artikel van Judith Leijtens van Bedrijvig `s-Hertogenbosch nalezen.

Patisserie De Rouw in Vught mixt ambachtelijke kwaliteit met creativiteit

Verleidelijke taartjes en handgemaakte truffels

Oogstrelend mooie taartjes, handgemaakte bonbons met romige vulling… de Vughtse patisserie van het echtpaar Arthur en Doris de Rouw is een bron van verleiding. Zéker nu er naast de winkel een nieuw winkelatelier is geopend met etalage, zodat klanten de patissiers aan het werk kunnen zien. Voor Arthur en Doris is met deze uitbreiding een droom uitgekomen. Een gesprek over hippe bruidstaarten, topkwaliteit, de taakverdeling tussen het paar, prestigieuze prijzen en een bakkerij vol technisch vernuft.

Direct bij aanvang van het gesprek wordt de rolverdeling tussen het ondernemerspaar duidelijk: Doris behartigt de commerciële zaken; Arthur stuurt de patissiers aan en is verantwoordelijk voor ‘het product’. Arthur roemt Doris’ zakelijke instinct en creativiteit. Doris omschrijft haar echtgenoot onder meer als dirigent van een orkest. Een flink orkest, wel te verstaan, want het paar heeft ruim vijftig mensen in dienst, waarvan zo’n dertig fulltimers. Hoe anders was het begin jaren ’90, toen Doris en Arthur de patisserie van Arthur’s vader overnamen. Doris stond in de winkel; Arthur in de bakkerij. “Toen we startten, hadden we een droom”, vertelt Doris. “We wilden een swingende en verrassende patisserie worden die topkwaliteit levert. Dat was een uitdaging en we zijn wel eens ‘uitgelachen’, maar we hebben eraan vastgehouden. Ons publiek moest soms aan vernieuwingen wennen. Nu lachen we erom, maar toen we jaren geleden verse vanillestokjes verwerkten, brachten klanten taartjes terug omdat er zwarte spikkeltjes in zaten. Gelukkig weten klanten inmiddels waar we voor staan. Van heinde en verre komen ze naar ons toe. Op zaterdag is het hier een ontmoetingsplek. Duizenden gebakjes gaan er dan over de toonbank. De mooiste momenten maak ik op die middagen mee. Als Arthur iets in de winkel komt aanvullen, maken klanten hem graag persoonlijk complimenten. Fantastisch, daar doen we het voor.”

Passie
Zowel Doris als Arthur zijn grootgebracht in een bakkerij. Ouders De Rouw startten de Vughtse patisserie zo’n 45 jaar geleden; de ouders van Doris runden een brood- en banketbakkerij. () “Misschien was het juist daarom dat mijn ouders me waarschuwden toen ik met een banketbakker ging trouwen, mijn vader zei altijd banketbakker is een uitstervend ras!’Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Met heel hard werken, dat wel. Werkweken van tachtig uur? Je merkt het niet eens dat je veel werkt. Maar dat komt omdat we het met zoveel liefde en passie doen. We doen álles om kwaliteit te leveren.” Doris bruist van energie en komt superlatieven tekort om te benadrukken hoeveel Patisserie De Rouw investeert in absolute topkwaliteit.

Pure grondstoffen
Investeren heeft De Rouw zeker gedaan. Eind mei is een nieuwe presentatieruimte/winkelatelier in gebruik genomen. Vanuit de etalage kunnen passanten en klanten de patissiers – gestoken in hagelwitte bedrijfskleding met chique schouderpailletten – aan het werk zien. “Ik kan wel zéggen dat wij alles zelf maken, maar nu kunnen mensen het voortaan ook zíen”, zo verklaart Doris. “Truffel voor truffel wordt met de hand gerold; iedere bonbon met de hand gemaakt en gevuld. De meest bijzondere taarten en smaken worden hier ontworpen. En we werken altijd vanuit de pure grondstoffen. Suikerwerken maken we helemaal zelf en we kopen uitsluitend de ‘grand cru’ onder de chocolade in. Onze werkwijze is bijzonder. Want als we willen, kunnen we veel kant-en-klaar inkopen en dat doen jammer genoeg steeds meer banketbakkers. Maar daar is hier geen sprake van!”

Modernste bakkerij in Europa
Doris krijgt bijval van Jan Willem; volgens Doris een meester in chocoladewerken. Hij vertelt: “Het is jammer dat het echte ambacht in veel banketbakkerijen aan het verdwijnen is. Wij koesteren het vak. Bovendien is dit misschien wel de modernste bakkerij in Europa.” Lyrisch wordt Jan Willem als hij begint te vertellen over het technisch vernuft. “Er is een ringleiding aangebracht met luchtdruk, een cabine filtert de lucht in de bakkerij, een warmtecabine maakt speciale bewerkingstechnieken voor chocolade mogelijk en de diverse koelingen kunnen we afzonderlijk instellen op de ideale temperatuur voor taarten en ijscreaties.” Jan Willem en collega’s waren nauw betrokken bij het ontwerp van de nieuwe winkelatelier. Doris en Arthur: “We geven medewerkers de kans om mee te denken over het bedrijf. We hebben de wensen geïnventariseerd en waar mogelijk gehonoreerd. We zijn trots op het resultaat.”

Prestigieuze prijzen
Hoe blijven Arthur en zijn team geïnspireerd? “We volgen regelmatig cursussen in binnen- en buitenland, lezen vakliteratuur en doen ook in het gewone leven ideeën op, tijdens vakanties bijvoorbeeld. Daarnaast nemen we de ruimte om te experimenteren. Zo wilden we eens Franse macarons maken; een technisch moeilijk product. Pas na een half jaar proberen waren we tevreden over het resultaat. De nieuwe bakkerij levert ook inspiratie op. We gaan exclusieve ijstaarten en nieuwe, superhippe bruidstaarten ontwikkelen. Sowieso verkopen we niets wat we zelf niet lekker vinden. Ja ja, we snoepen zelf nog steeds, het verveelt nooit!” Het ‘experimenteren’ blijft niet onopgemerkt. Arthur en zijn team winnen geregeld prestigieuze prijzen en De Rouw werd al drie keer uitgeroepen tot de beste banketbakkerij. Het paar blijft er nuchter onder: “Het leukst is toch de klant die ieder weekend twee gebakjes komt halen. Dat is echt een compliment.”

Topsport
Het echtpaar heeft twee kinderen, een dochter van 10 en een zoon van 5 jaar. Met de komst van de oudste is Doris minder gaan werken, maar nog altijd is ze zo’n 36 uur per week bezig met de zaak. Arthur’s werkweken tellen ontelbaar veel uren. Topsport noemt Doris het. Gelukkig is Arthur letterlijk een topsporter. Voorheen behoorde hij tot de Europese top in de zwemsport. Hij koos voor het patissiervak, maar zwemt nog steeds en liep vorig jaar de marathon in New York. Na jaren hard werken weet het paar dat het belangrijk is de batterij geregeld op te laden. Vier keer per jaar probeert het gezin er tussenuit te gaan. Natuurlijk zijn ze op vakantie toch met het werk bezig. “In Parijs heb je zúlke mooie patissiers”, roept Doris enthousiast. “Mooie ambachtelijke producten in dat Franse sfeertje, dat is waar we aan vast willen houden. We hoeven niet te groeien, onze droom is verwezenlijkt. En daar genieten we elke dag van.”

Lees / open het bijgevoegde bestand

De Rouw bij Omroep Brabant

Booming Brabant geeft een beeld van het dynamische Brabantse bedrijfsleven. Vanuit de business lounge van EiffelTowers in Den Bosch praat presentator Willem van Zandbeek met ondernemers over hun zakelijke activiteiten.

Van de website van Omroep Brabant:
…Arthur en Doris de Rouw zijn de gasten. Hun patisserie maakt producten van wereldklasse. Regelmatig worden er internationale prijzen in de wacht gesleept. Arthur en Doris hebben hun zaak ook sinds kort zo ingericht dat je vanaf de straat kunt zien hoe er binnen in de patisserie wordt gewerkt. Een gesprek met een bevlogen echtpaar.

De Rouw bij RTL Boulevard!

Heeft u het nog niet gezien? Bekijk nu dan alsnog de uitzending van RTL Boulevard….

Klik hier…

Op vrijdag 11 mei ontving Koningin Beatrix traditiegetrouw een Moederdagtaart van alle Nederlandse brood- en banketbakkers. De taart werd aangeboden door de NBOV.

En nog meer prijzen…

Leerlingen van Patisserie de Rouw behalen 1e en 2e plaats tijdens de Nationale Jeugdvakwedstrijden

Leerling Jeroen van Helvoirt (Nuland) behaalde de 1e plaats tijdens de Nederlandse Jeugdvakwedstrijden. Leerling Richard van Gent (Hedel, ROC Eindhoven) behaalde een 2e plaats. Woensdag 20 april 2005 dienden de wedstrijddeelnemers á la minute 3 soorten bonbons, 3 soorten koekjes en 2 desserttaarten te maken. Dit vond plaats in de vakschool te wageningen. Jeroen van Helvoirt is dermate ambitieus dat hij door school (ROC Nijmegen) uitgekozen werd om een stage in ZWITSERLAND te doorlopen. Deze stageperiode zal 4 maanden gaan duren. Leerling Richard van Gent gaat volgende week voor één week naar Denemarken om daar een korte stage te lopen. HARTELIJK GEFELICITEERD! Een geweldige waardering voor jullie enorme inzet. We zijn trots op jullie!

Hiep hiep hoera!

40 jarig dienstverband

Medewerker de heer G. Smith is deze maand 40 jaar werkzaam bij Patisserie de Rouw. Van harte gefeliciteerd.

Lees het nu!

Beau Monde

Heeft u de tekst in het blad Beaumonde over ons bedrijf al gelezen: VERLEIDELIJK ZOET: zelf geproefd: de gebakjes van patissier De Rouw uit Vught zijn echt schokkend lekker. Er zit zoveel vers fruit in dat je even het hoopvolle gevoel krijgt dat gebak eigenlijk heel gezond en caloriearm is. Niet verwonderlijk dus dat de geschiedenis zich herhaalt en deze patisserie de titel ‘Banketbakker van het jaar’weer eens in de wacht sleepte. Patisserie de Rouw, Kloosterstraat 1, Vught, 073-6561463.

We gaan voor de absolute top.

De ultieme verleiding…
Wie de film ‘Chocolat’ van regiseur Lasse Hallstrom met acteurs als Juliette Binoche, Johnny Depp en Judi Dench heeft gezien, weet wat daar bedoeld wordt met ‘One taste is all it takes’. De ultieme verleiding. Als je binnenkomt in de winkel van Patisserie de Rouw in het Brabantse Vught, weet je eveneens dat je hier te maken hebt met zoiets bijzonders. Een prachtige winkel vol met de mooiste kunstwerkjes van gebak en chocolade. Wij hebben een afspraak met de meester zelf. En we treffen het, we krijgen van hem alle tijd.

Arthur de Rouw, geboren en getogen in Vught, leidt samen met zijn vrouw Doris een moderne onderneming. Hier zijn zo’n 35 top patissiers, chocolatiers en banketbakkers dagelijks bezig met het bedrijven van de banketbakkerskunst, en wel op het absolute topniveau in ons land. Op alle fronten straalt dit bedrijf professionaliteit uit en het is dan ook vanzelfsprekend dat Patisserie de Rouw Hygienecode HACCP gecertificeerd is. Toen Arthur het bedrijf van zijn vader overnam, was het een traditionele Banketbakkerij met veel doorverkoopartikelen. Echter, de doorverkoopartikelen verdwenen direct en Arthur ging zich toeleggen op moderne banketcreatie’s. Hierbij houdt hij vast aan een ijzeren principe: ‘Alles wat hier de deur uit gaat wordt in eigen huis en vers bereid. Wij kunnen ons hierdoor onderscheiden met een uniek product dat je bijna nergens anders meer vindt.’

Banketbakker van Nederland
Dit jaar heeft De Rouw voor de derde maal de titel van beste banketbakker van Nederland mogen verzilveren. Toch blijft hij scherp: ‘Wij zijn dagelijks bezig de kwaliteit van onze producten te verbeteren. We gaan daarbij voor de absolute top. Dan hebben we het natuurlijk ook over een perfecte prijs/ kwaliteitsverhouding. Een uitgekiende productie en een behoorlijk vast en trouw klantenbestand, maken het mogelijk om een hoge omzetsnelheid te halen. Dat is absoluut noodzakelijk als je werkt met superverse producten, ieder dag opnieuw!’
Als we even later door het atelier worden rondgeleid, valt ons direct de rust op waarmee wordt gewerkt. Dit is geen fabriek, dit is een inspirerende ruimte waar banketfanaten bezig zijn met een heel mooi ambacht. Hier wordt nog op een pure manier gewerkt, met de mooiste en zuiverste ingrediënten.

Oprechte passie en gedrevenheid
Arthur de Rouw is een verleider. Alleen al het enthousiasme waarmee hij over zijn vak en zijn mooie bedrijf verteld is aanstekelijk. Oprechte passie en gedrevenheid. Arthur nodigt ons uit voor een patisserie proeverij. Jan Willem Jansen chocolatier bij De Rouw en lid van het Nederlands Patisserie Team, brengt een schaal met een variëteit aan gebakjes en bonbons. Arthur vertelt: ‘Ik vind het belangrijk dat je mensen verrast en dat je ze meer geeft dan ze verwachten’. Hij snijdt een prachtige piramide van chocolade doormidden. Binnenin zie je een duidelijke structuur van een uiterst dun buitenlaagje van poeder, een vulling en daarbinnen weer een mini piramide van vruchten. Ditzelfde vind je terug in de bonbons van De Rouw. Arthur: ‘Wij vinden het een kunst de bonbons zo klein mogelijk te houden.’ Op dit moment is bij ons de trend naar klein en superfijn. Wanneer hij ook een bonbon doormidden snijdt, zie je een flinterdun chocolade omhulsel, welke naar zijn mening slechts dient om de vulling naar de mond te brengen. De vulling is luchtig en de bodem is als een plateautje.

Smaakpapillen
Arthur de Rouw is ambassadeur van het gerenommeerde chocolade merk Valrhona. Aan hem dan ook de vraag; hoe herken je goede chocolade? ‘Goede chocolade is perfect glad, briljant compact en zacht. Het heeft een donkere mahonie kleur, maar is nooit zwart. Melkchocolade moet goudbruin zijn. Wanneer je er aan ruikt moet het je smaakpapillen stimuleren en wanneer je het breekt, moet er mooie schone breuk ontstaan. Het aroma wordt hierdoor intenser. En als je op goede chocolade bijt, dan knakt het licht met een zacht droog geluid. Je ziet een fijne en lichte structuur en wanneer je het laat smelten, moet het zijn geheimen prijsgeven; de perfecte harmonie van smaken van echte chocolade.