Wil je bij De Rouw werken?

Kijk dan onder vacatures, of er momenteel een vacature openstaat.

Op dit moment staan er twee vacatures open: Banketbakker (ook leerling) + Chauffeur voor zaterdags.

Loek Hermans

Het is Arthur de Rouw opgevallen dat in landen als Frankrijk, België en Duitsland ambachtelijk vakmanschap veel meer gewaardeerd wordt dan in Nederland. Hij was daarom blij dat voormalig minister van onderwijs Loek Hermans naar Vught kwam om zijn bedrijf te bekijken maar ook om van gedachten te wisselen over de opleiding van vakmensen in Nederland.

De Rouw: ‘De opleidingen aan de ROC ’s in Nederland zijn veel te algemeen. Ik krijg hier ook stagiaires uit België en dan merk ik dat die veel verder zijn dan hun collega’s uit Nederland. Dat komt omdat er hier veel minder praktijkuren worden gegeven en er voor alle onderdelen van het vak maar één praktijkleraar is. Over de grens is er voor ieder onderdeel b.v. ijs, banket, chocolaterie of bavaroises een specialist beschikbaar. Dan krijg je andere resultaten.’

Temperatuur deed Nederlandse Leeuw de das om

Jeroen, Arthur en Ivo: van harte gefeliciteerd! Jullie hadden grote kans om dit te winnen. Helaas heeft de temperatuur jullie parten gespeeld. Toch gefeliciteerd met de prachtige prestatie. Op 25 en 26 januari 2009 werd de Coupe du Monde de la Pâtisserie in de Europahallen van Lyon gehouden. Velen beschouwen dit evenement als het WK Patisserie. Dit jaar mochten er 22 landen aan meedoen, waaronder Nederland. Ons land werd vertegenwoordigd door Jeroen Goossens, de aanvoerder van het team, Arthur Tuytel en Ivo Wolters. Nederland en Frankrijk, beide favoriet bij de kenners – samen met België, Japan en de Verenigde Staten – mochten op zondag gelijk aan de bak. Het werd een dag om nooit meer te vergeten.

‘Alles ging geweldig,’ aldus de captain.’ We hadden de grenzen van het mogelijke opgezocht en bewust risico genomen, maar anders zouden we nooit winnen, dat wisten we absoluut zeker. Het ging ook geweldig. Onze chocoladetaart haalde zelfs zilver en ook onze ijstaart en dessert op bord zaten bij de top. Maar op de finish liggen de prijzen en daar zakte ons chocoladeshowstuk in elkaar. Dat is ons nog nooit overkomen. Tien, twaalf keer hebben we geoefend en steeds bleef alles staan. Maar nu niet, en dat kwam door extreem hoge temperatuur in de hal. Daardoor hardde onze chocolade onvoldoende uit, en niet alleen die van ons, met alle gevolgen van dien. Weg goud of zilver, uiteindelijk dan toch nog vijfde, wat een meevaller van de bovenste plank is, maar teleurgesteld zijn we natuurlijk. Dit kostte ons 5 to 600 punten, en dan is het gedaan met de koopman. De concurrentie is zo enorm en de landen liggen zo dicht bij elkaar, dat je zo’n fout nooit meer kunt compenseren. De hoge temperatuur deed de Nederlandse leeuw de das om! Je hebt er niks aan, maar `s maandags was het vier graden frisser in de hal.’ Frankrijk werd weer kampioen, met 7449,3 punten, op meer dan 600 punten gevolgd door Italië en België. Pal daarachter zaten Japan en Nederland, dat toch nog de Team Spirit Award wist te winnen. Het Nederlands Team is dinsdagavond laat thuisgekomen.

Brabantse patisserie komt in de wereldtop

Heeft u het al prachtige artikel van Mevrouw Myra Prinsen al gezien? De Rouw bij `Via Michelin.nl` Kijk eens op www.viamichelin.nl. Onderstaand kunt u de tekst vinden.

Brabantse patisserie komt in de wereldtop
Banketbakkerij De Rouw uit Vught was al 4 keer Banketbakker van het Jaar en is nu gevraagd voor Relais Desserts. Iets wat alleen de allerbeste patissiers ter wereld overkomt. “Dit is de Michelin-ster voor banketbakkers”, aldus een trotse Doris en Arthur de Rouw. Arthur en Doris de Rouw © Foto met dank aan De Rouw Toen ze 15 jaar geleden de zaak overnamen van Arthur’s vader bestond het assortiment uit klassieke lekkernijen zoals nogatinegebak, appelpunten en chocoladebollen. De klassiekers zijn gebleven maar kregen gezelschap van een nieuwe generatie gebakjes en delen de vitrines nu met chique Franse ‘petit gâteaus’. Arthur en z’n patissiers spelen met kleuren, vormen en smaken. Tussen het onschuldige wit en het zwaardere bruin van de met chocolade omhulde taartjes, knallen hun frivole rode, rose en gele creaties eruit; smaakvol gedecoreerd met vruchtjes of getooid met kroontjes, krullen en sprieten. Ze vormen piramides, lollies, halve bolletjes, of cilinders. En ze combineren smaken als champagne met frambozen, anijs met abrikozen, en vanille met bosvruchten. De buitenkant heeft een goede bite, terwijl de vulling bestaat uit een zachte mousse met een verfijnde smaak. L’art de la pâtisserie Bij De Rouw hebben ze een zinnetje toegevoegd aan hun bedrijfsnaam, namelijk L’art de la pâtisserie (de kunst van het banketbakken). De moderne gebakjes zijn inderdaad kleine kunstwerkjes en vinden gretig aftrek. Toch kunnen ze het nogatinegebakje niet verslaan; dat zit al vanaf het begin, ruim 45 jaar geleden, in het assortiment en wordt nog altijd het meest verkocht. Het is vooral de lokale bevolking die trouw blijft aan de klassiekers, terwijl klanten van elders zich vaker laten verleiden door de Franse charme. Die klantenkring is trouwens in elk opzicht heel breed. In geografische opzicht, want De Rouw bedient het gebied tussen Eindhoven, Tilburg en Zaltbommel, met uitschieters naar Amsterdam en België. En ook qua achtergrond: in de winkel staan modaal en multimiljonair – Vught is het Wassenaar van Brabant – gewoon achter elkaar in de rij. Zo wil Arthur het ook graag houden: “We vinden het belangrijk om een breed draagvlak te hebben. De prijs van onze gebakjes varieert van € 1,70 tot € 2,30 en daarmee zijn ze voor vrijwel iedereen bereikbaar.” Voor dat bedrag krijgt de klant een vers en eerlijk huisgemaakt product. Bij deze Brabantse patisserie gruwen ze van mixen uit pakjes en zakjes en van halffabricaten. © Myra Prinsen Alles maken ze zelf: de bodem, de omhulling, de vulling en de decoratie. Voor het deeg gebruiken ze bijvoorbeeld nog gewoon de natuurlijke ingrediënten zoals verse eieren, meel en water. Hier is banketbakken een ambacht gebleven. Dit ouderwetse vakmanschap is echter behoorlijk arbeidsintensief: voor sommige gebakjes zijn wel 7 verschillende stappen nodig. Het decoreren gebeurt meestal in het atelier, dat naast de winkel ligt. Door de grote ruiten kunnen voorbijgangers meekijken hoe de patissiers hun kunstwerkjes tot in de puntjes afwerken. In de etalage van het atelier zijn prachtige bruidstaarten te bewonderen. Bij een banketzaak van wereldklasse horen natuurlijk ook de allerbeste ingrediënten. Zoals de chocolade van Valrhona, die wordt geïmporteerd uit Frankrijk. In het magazijn staan planken vol met allerlei soorten Valrhona chocolade; de een gemaakt van cacaobonen uit Equador, de ander van cacaobonen uit Madagascar. De herkomst van de cacaoboon bepaalt immers het karakter van de chocolade en de fijnproever kent het verschil. Er gaan trouwens heel wat zakken chocolade doorheen bij De Rouw, want ze maken er ook prachtige bonbons. Geluk in een doosje Versheid is één van de kwaliteiten waar Arthur prat op gaat: “De omloopsnelheid van ons gebak is zo groot dat we altijd vers kunnen leveren. Als we de winkel aan het einde van de dag sluiten is alles op. We zijn elke avond leeg.” Een goed product staat bij De Rouw voorop. Maar de presentatie is net zo belangrijk, zo blijkt uit de woorden van Doris: “We willen mensen verrassen met iets heel moois en heel lekkers. Zo mooi dat ze een gevoel van geluk ervaren als ze thuis de doos met onze gebakjes voor hun gasten openen. En zo lekker dat ze er hun vingers bij opeten.” Bij het echtpaar draait alles om de kwaliteit. Daar ligt ook hun ambitie voor de toekomst: “In de afgelopen jaren hebben we een extreme groei doorgemaakt. Nu willen we niet meer verder groeien, maar willen we de beste van de wereld worden.” Toch waken ze ervoor om door te schieten in hun kwaliteitsstreven: “Het is niet de bedoeling dat we gebakjes gaan maken die uit 7 lagen bestaan. Wel moet het allemaal megalekker zijn.” Volgens Arthur zou dat zelfs kunnen betekenen dat ze het assortiment beperken: “We hebben nu 40 of 50 verschillende bonbons, terwijl er gemiddeld 20 in een doosje gaan. Waarom zouden we daar niet alleen de 20 allerlekkerste in doen?” Haute Pâtisserie Relais Desserts is een Franse organisatie die is opgericht om de Haute Pâtisserie te promoten. Toetreding kan alleen als men daartoe door de organisatie zelf wordt uitgenodigd. Uitsluitend de beste banketbakkers ter wereld worden benaderd. Momenteel zijn er 85 patissiers aangesloten, afkomstig uit 13 landen (overwegend Europese landen, maar ook Japan, Libanon en de Verenigde Staten).

In Nederland is slechts één andere banketbakker lid van deze prestigieuze organisatie, namelijk Pieter Booij van Huize van Wely uit Noordwijk aan Zee (met vestigingen in Amsterdam en Jakarta), bij wie Doris en Arthur het vak leerden. In België behoren 4 banketbakkers tot Relais Desserts: Bernard Proot van Del Rey uit Antwerpen, Philippe Vandecapelle van Pâtisserie Mahieu uit Brussel, Paul Wittamer uit Brussel, en Jean-Philippe Darcis uit Verviers. Met hun lekkernijen veroverden Doris en Arthur de Rouw achtereenvolgens Vught, de regio en daarna heel Nederland. In Europa zijn ze inmiddels ook opgemerkt en nu krijgen ze aansluiting bij de wereldtop. Het echtpaar is dolgelukkig deze internationale erkenning van Relais Desserts: “Dit was onze droom. Het hoogste wat we kunnen bereiken.”

Patisserie de Rouw
Kloosterstraat 1
5261 CT Vught
Tel. 073-6561463
www.derouw.nl/old
www.relais-desserts.net

Leerling Thijs Abraham wint Talentprijs en ook de Consumentenprijs.

Thijs Abrahams, leerling van Patisserie de Rouw en student van ROC Eindhoven, heeft gisteren een belangrijke prijs in de wacht gesleept: Talent van het jaar 2008 + Consumentenprijs. Thijs is 18 jaar oud. Hij heeft een heerlijk taartje aan de jury laten zien en proeven.

Van harte gefeliciteerd!

De Stichting Jeugdvakwedstrijden organiseert sinds 1961 vakwedstrijden voor jonge brood- en banketbakkers. Doel van deze wedstrijden is de deelnemers in competitieverband uit te dagen hun vakbekwaamheid te meten met die van anderen. Dit motiveert en stimuleert deze jonge mensen. Deze ideële doelstelling wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met het Nederlands beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en de media in de bakkerijsector. Het bestuur van deze onafhankelijke, niet commerciële stichting bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en vakdocenten uit heVMBO en het MBO, die dit werk op basis van vrijwilligheid uitoefenen.
De stichting kent een landelijke en regionale indeling. Vertegenwoordigende landelijke bestuursleden zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de regionale vakwedstrijden die bij toerbeurt op verschillende scholen plaatsvinden.

Jaarlijks is er een finalewedstrijd voor de schoolkampioenen VMBO om het kampioenschap van Nederland in de klassen banketbakken broodbakken en brood-banketbakken.

Voor de leerlingen in het MBO worden ieder jaar in zes regio`s vakwedstrijden georganiseerd in een zevental verschillende klassen, gevolgd door een finalewedstrijd om het Nederlands Kampioenschap.

Relais Desserts International

Relais Desserts is een internationale vereniging van Banketbakkers

Maandag 22 september 2008 moest Arthur in Frankrijk zijn `meesterproef` afleggen. Tegenover circa 80 banketbakkers (wereldelite!) moest hij binnen 50 minuten voor deze 80 personen taarten vervaardigen. Na geslaagde productdemonstratie werd hem het lidmaatschap op persoonlijke titel toegezegd. Hij kreeg een prachtige plaquette overhandigd. Deze hebben we op de voorgevel naast de winkeldeur bevestigd.

Waar staat Relais Desserts voor: ieder lid van Relais Desserts is een weerspiegeling van de perfectie en de kwaliteit van de vereniging in termen van professionele vereisten en respect voor de waarden.

Doelstelling: De wereldwijde elite van de patisserie samenbrengen

De waarden: passie voor het vak, oog voor detail, openstaan voor anderen, eerlijkheid, de vereiste van kwaliteit, het streven naar perfectie, wederzijds respect en constant kritisch op kwaliteit blijven letten.

De Rouw weer beste bakker De Telegraaf 10 april 2008. Proficiat!!!

Vandaag staat het team van De Rouw in de Telegraaf.

‘Eigenaren Arthur en Doris de Rouw (l.) van patisserie De Rouw uit Vught glimmen van trots nadat hun zaak is uitgeroepen tot Banketbakkerij van het Jaar. De patisserie heeft haar naam en faam weer waargemaakt, want het is de tweede keer dat het Brabantse bedrijf deze eer te beurt valt. De jury prees de winaars onder meer met de woorden: `Hier ademt alles passie, kwaliteit, vakmanschap en ondernemingszin.`Hoewel de eigenaren er vooraf stiekem wel op hadden gerekend dat ze zoudenw innen, was de vreugde er niet minder om. Arthur de Rouw direct na de bekendmakingL ‘Hoe dichterbij de prijsuitreiking, hoe meer ik `m begon te knijpen. Maar dit is prachti. ‘De bakkerij Nijstad uit Leeuwarden odie door de jury werd geroemd om zijn vakmensen, presentatie en producten.’ dit is de tekst uit de telegraaf

Patisserie de Rouw voor de 4de keer Beste van Nederland

Tijdens een prachtige show gepresenteerd door Toine van Peperstraaten, guestspeaker Fobbe de Haan en Henk Gemser werden de winaars bekend gemaakt. Ambassadeur van de brood- en banketbakkerij Sven Kramer was er ook bij.

De Rouw won met een groot verschil van de nummer 2 uit Leeuwarden. 962 punten tegenover 894. Hierbij een uitsnede uit het juryrapport:

`De kunstenaars van De Rouw beoefenen l `art de la Patisserie tot in de finesses. Hier ademt alles passie, kwaliteit, vakmanschap en ondernemingszin. Zelfs de website doet ware connaisseurs al watertanden. En dat geldt evenzo voor het schitterende open atelier waar dagelijks sublieme bruidstaarten over de werkbank gaan. De medewerkers leveren de maximale inspanning om klanten memorabele momenten van opperst genot te bieden.

Zoals een schilder met zijn ogen half dicht zijn schilderij keurt, zo keuren de patissiers hun producten tot in de details. En zo vormen en toetsen deze ondernemers alle elementen van hun bedrijfsvoering tot aan hun toekomstvisie toe. De Rouw, een adembenemende pas de deux de la Patisserie`

We zijn trots op deze woorden maar waar we zeker zo trots op zijn: dat zijn al onze medewerkers zonder hen komen we niet ver. Dames en Heren medewerkers: Heel erg bedankt. Arthur en Doris

Belgische collegaondernemers op bezoek bij De Rouw

Een unieke kans voor veertig deelnemers In plaats van in een school te komen demonstreren stelt Arthur De Rouw een programma voor in zijn bedrijf in Vught. Meerdere medewerkers demonstreren op hetzelfde ogenblik maar op verschillende plaatsen een onderdeel van het programma in de moderne, kraaknette en efficiënt ingerichte werkplaatsen van Patisserie de Rouw. Onder leiding van de heer en mevrouw De Rouw volgt daarna een bespreking waarbij alle aspecten van het bedrijf toegelicht worden.

Programma. 1. demonstratie. – Koken van diverse interieurs. – Diverse beslagen bereiden. – Monteren van mousses en gebakjes. – Afwerken van dessert en gebak. – Airbruchen. – Groot assortiment pralinevullingen koken en storten. – Bruidstaarten garneren. – Marsepein decors en bloemen. – Pierrotkragen steken. – Maken van chocoladedecors en chocolade bruidsparen. – Automatisering 2. gespreksforum.